India

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
भारत गणराज्य
Bhārat Gaṇarājya
Vlag van India Embleem van India
(Details) (Details)
India
Basisgegevens
Officiële landstaal Hindi (primair), Engels (geassocieerd) en anderen
Hoofdstad New Delhi
Regeringsvorm Federale republiek
Religie Hindoeïsme (80%), Islam (13%), Christendom (2%), Sikhisme (2%) [1]
Oppervlakte 3.287.263 km² [2] (9.5% water)
Inwoners 1.028.610.328 (2001)[3]
1.166.079.217 (2009)[4] (354,7/km² (2009))
Overige
Volkslied Jana Gana Mana
Munteenheid Indiase roepie (INR)
UTC +5:30
Nationale feestdag 26 januari Dag van de republiek
Web | Code | Tel. .in | IND | 91
Voorgaande staten
Brits-Indië Brits-Indië 1947 (Onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk)
Topografie
India
Portaal  Portaalicoon   India
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken

India, officieel de Republiek India (Hindi: भारत गणराज्य, Bhārat Gaṇarājya), is een land in Zuid-Azië. Met 1.166.079.217 (2009) inwoners is na China, het land met de meeste inwoners ter wereld.

India ligt op het Indisch Subcontinent en is voor het grootste deel een schiereiland, dat in het westen en zuiden grenst aan de Indische Oceaan en in het oosten aan de Golf van Bengalen. In het noorden grenst het land (van west naar oost) aan Pakistan, China (vnl. Tibet), Nepal, Bhutan, Myanmar en Bangladesh. Ten zuidoosten van India in de Indische Oceaan ligt de eilandstaat Sri Lanka en ten zuidwesten liggen de Maldiven.

De hoofdstad is New Delhi, maar de grootste stad van het land is Bombay. India is een federale republiek onderverdeeld in 28 staten, 6 unieterritoria en 1 nationaal hoofdstedelijk territorium.

Inhoud

Geografie

1rightarrow.png Zie Geografie van India voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Satellietfoto
Topografische reliëfkaart
Satellietfoto van de Sundarbans, een deel van de omvangrijke delta van de Ganges.

Natuurlijke situatie

India ligt op het Indiase schiereiland en bestaat ruwweg uit drie delen. Het noorden van India is zeer bergachtig met een gedeelte van de Himalaya bergketen (hoogste punt Kanchenjunga 8598 meter) en uitlopers daarvan zoals de Pamir en Karakoram. Hierna de vlakte met grote rivieren zoals de Ganges en de Brahmaputra die beginnen in de Himalaya en de noordelijke vlakten zeer vruchtbaar maken. In het westelijk gelegen gedeelte ligt hier de Thar woestijn. Het zuiden van India is een groot plateau genaamd het Dekan. Dit plateau ligt tussen de Golf van Bengalen in het oosten en de Arabische Zee in het westen. Het plateau wordt van de kust gescheiden door 2 bergketens: de Oost-Ghats en de West-Ghats.

India is ook het thuis voor verscheidene grote rivieren zoals de Ganges, Brahmaputra, Yamuna, Godavari en de Krishna. Slechts een klein gedeelte van de loop van de rivier die het land zijn naam geeft, de Indus, ligt op Indiaas grondgebied.

Steden

Bombay (Mumbai) (Maharashtra) is de grootste stad van India. Andere steden met een agglomeratie van meer dan vijf miljoen inwoners zijn:

1rightarrow.png Zie ook de lijst van grote Indiase steden en de categorie:Stad in India

Herkomst van de naam

De Veda's hebben geen naam gegeven aan India. De naam India is afgeleid van Sindhu, de lokale naam voor de rivier de Indus (van de Sanskriet stam ind: druppel). De oude Ariërs noemden het land āryāvarta, hetgeen ook Centraal-Azië bevatte. Het Sanskriet woord ārya betekent 'respectabel iemand' en in later tijden 'iemand van de eerste drie kasten' (in tegenoverstelling tot 'śūdra'). Omgekeerd betekende anārya 'iemand van de oorspronkelijke donkerkleurige bevolking' die ook dāsa of dasyu werd genoemd.[5] (De Rig Veda doet er enigszins denigrerend over maar het oorspronkelijk volk werd vanuit het oude Sumerië met meluhha of mleccha aangeduid, wat verwijst naar de Indusbeschaving.) Het woord varta betekent in het Sanskriet 'verplaatsingsgebied', 'land', 'verblijf', 'kostwinning' of 'bestaansmiddel'[6]. De afkorting Varta werd verbasterd tot Barta en later tot Bharat. De Perzen noemden (een deel van) het land Hindoestan, het land aan de Indus. Dit werd door de Grieken gemaakt tot Indië (ινδιη). De verschillende politieke partijen hebben wel andere voorkeursnamen voor het land zoals Hindoestan *, Hindu Rashtra en Bharat. De naam Bharat zou afstammen van twee oude koningen die Bharata genoemd werden[7]. De naam Hindoestan werd officieel opgegeven na de onafhankelijkheid op 15 augustus 1947. De naam wordt nog wel gebruikt in het dagelijkse spraakgebruik. Een populair patriottisch lied, geschreven door een Pakistaanse moslim, Mohammed Iqbal, begint met de zin: Sare jahaan se acchaa, Hindustan humaraa (Beter dan de rest van de wereld is ons Hindoestan).
De term India is vooral in Nederland gebruikelijk geworden in navolging van de Engelse benaming. De term Indië is lange tijd gebruikelijk geweest in België, maar wordt naar Nederlands voorbeeld nu ook geleidelijk vervangen door India. Indië is in het noorden synoniem geworden voor Nederlands-Indië, dat in feite op Indonesië duidt.

Geschiedenis

1rightarrow.png Zie voor voor 1947 het artikel over de Geschiedenis van het Indisch Subcontinent en voor na 1947 het artikel over de Geschiedenis van de Republiek India

India is de geboorteplaats van een aantal grote religies, waaronder het hindoeïsme, boeddhisme en het sikhisme; het land heeft veel invloed gehad op de ontwikkelingen in Zuidoost-Azië door middel van het hindoeïsme en het boeddhisme. Al voor het begin van onze jaartelling dreven de Indiërs handel met dit gebied, tot in China aan toe. De Indiërs hebben onder andere invloed gehad in het begin van het Khmer-rijk, Java en ook in Funan en Champa. Ook in hedendaags Thailand zijn er verscheidene pre-Tai koninkrijken zoals Haripunchai, Dvaravati en Lopburi, die door de Indiërs beïnvloed zijn.

Vroege geschiedenis

De vroegste vondsten van rotsbewerkingen in India dateren tot ongeveer 40.000 jaar geleden in het paleolithicum in Bhimbetaka in centraal India en op andere locaties. De oudste permanente nederzettingen in Zuid-Azië dateren van ongeveer 9000 jaar geleden. Deze lokale cultuur ontwikkelde zich in de Indusbeschaving (ook wel Sindhu-Sarasvati traditie). Deze beschaving bereikte zijn hoogtepunt tussen 2600 v.Chr. en 1900 v.Chr. en is één van de oudste beschavingen.

Volgens recente archeologische bevindingen in de harappavallei zouden de veda's (heilige hindoe teksten) tussen 6000 en 8000 v.Chr. op schrift gesteld zijn. Deze teksten werden geschreven in een oude vorm van Sanskriet, waar uiteindelijk het klassieke Sanskriet uit voortkwam, geschreven in het Devanagari schrift. De officiële taal van India, het Hindi, wordt nog steeds in het Devanagari schrift geschreven, en is net als Nepalees, en Marathi nauw verwant aan het Sanskriet. De Veda's bestaan uit religieuze hymnen over God(en), spirituele filosofie, het universum, de natuur, en de juiste levenswijze. Deze teksten zijn de bakermat geweest voor het Hindoeisme en de Indiase cultuur en taal. Het Hindi kent grote overeenkomsten met Europese talen en valt ook onder dezelfde taalfamilie (indo-europese talen). Aanhangers van de Arische invasietheorie stellen dat door invasies vanuit de Kaukasus, Griekenland en Macedonie India onderhevig is geweest aan Europese invloeden en dit tot de hedendaagse Indiase cultuur en taal heeft geleid. Als voorbeeld wordt vaak de invasie van Alexander de Grote genoemd die rond 327 v.Chr. het gebied rond de Indus rivier in het noorden van India veroverde. Tegenstanders van deze theorie stellen dat, hoewel er kleine veroveringen zijn geweest, India nooit onder controle heeft gestaan van Europese heerschappijen, of heerschappijen uit de Kaukasus, en dus onmogelijk bewezen kan worden dat deze invasies de Indiase taal en cultuur hebben veranderd.

Feit is dat voor de Britse koloniale tijd in India de Arische invasietheorie nog niet bestond en nergens in de Indiase geschiedenis terug te vinden was. De theorie is inmiddels achterhaald verklaard door een aantal westerse Indologen en geschiedkundigen, alsmede door vele wetenschappers vanuit de hele wereld, maar is anno 2007 niet verworpen door de meerderheid van de wetenschappers in de relevante vakgebieden. Tegenstanders verklaren dat de theorie afkomstig is uit een tijd dat Eurocentrisch denken centraal stond. De theorie zou toen bedacht zijn uit angst dat India daadwerkelijk de grondlegger van de taal, religie, wiskunde en overige zaken zou zijn. Het idee dat India hier veel eerder mee was dan Europa kon men destijds niet accepteren. Tot op de dag van vandaag blijft dit onderwerp onder Historici een punt van dicussie.

1rightarrow.png Zie ook de vroege geschiedenis van het boeddhisme en de betrekkingen van het Indisch Subcontinent met de Grieks-Romeinse wereld

Het begin van de jaartelling

Tempel van Hampi

Van ongeveer het jaar 300 tot het jaar 500 was een groot deel van hedendaags India onderdeel van het Gupta Rijk. India was in die tijd in beschaving het verst gevorderde gebied op aarde. De Indiase cultuur oefende toen sterke invloed uit op geheel Zuidoost-Azië. Invallen van steppenvolkeren uit Centraal-Azië leidden echter ca. 500 tot de instorting van het Gupta-rijk.

Hierna werd een groot rijk gevestigd door de Chalukya in midden India van ongeveer de jaren 500 tot 750. De islam werd kort na 700 geïntroduceerd in het noordwestelijk deel van het subcontinent, Sindh. Omstreeks 1200 begon de Islamitische verovering van geheel Noord-India. De verovering ging aanvankelijk gepaard met grote bloedbaden en onderdrukking van het Hindoe-geloof, maar na verloop van tijd groeide er een zekere modus vivendi tussen Moslims en Hindoe's. Slechts in enkele gebieden ging de meerderheid van de bevolking over tot de Islam. In 1526 vestigde het islamitische Mogoelrijk zich in India.

Komst van de Europeanen

Golconda fort

Portugal was het eerste Europese land dat om Kaap de Goede Hoop zeilde en India bereikte. Zij vestigden daar de kolonie Goa. Vanaf de 17e eeuw begon Engeland de situatie in India te beïnvloeden. In 1676 vestigden ook de Fransen zich aan de oostkust van India bij Pondicherry, ten zuiden van Madras. Van 1858 tot 1947 werd India geregeerd als een onderdeel van het Britse Rijk.

1rightarrow.png Zie voor de geschiedenis gedurende de Britse overheersing Brits India

Onafhankelijkheid

Een voornamelijk geweldloze opstand onder Mohandas Karamchand (Mahatma) Gandhi en Jawaharlal Nehru vormden een onderdeel van de weg naar Onafhankelijkheid. Hoewel zij in het westen als de grote helden van de onafhankelijkheid worden gezien waren Chandra Shekhar Azad en zijn groep volgens de Indiërs zelf de echte helden.

Udham Singh, Chandra Shekhar Azad en Bhagat Singh leidden met hun groep de onafhankelijkheid van Brits India in 1947. Het Indiase subcontinent werd door de Britten verdeeld in de seculiere staat India en de kleinere moslimstaat Pakistan. India en Pakistan hebben sindsdien nog verscheidene grensconflicten gehad. India greep ook in bij de burgeroorlog tussen West- en Oost-Pakistan in 1971, waarna het laatste gebied zichzelf afscheidde als het land Bangladesh. Tot in 2003 zijn de spanningen tussen beide landen zeer hoog en zijn ze verwikkeld in een wapenwedloop.

1rightarrow.png Zie ook het artikel over de geschiedenis van de Republiek India

Bestuurlijke indeling

Staten en unieterritoria, met hoofdsteden
1rightarrow.png Zie Staten en territoria van India voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

India is onderverdeeld in:

Alle staten en unieterritoria zijn weer onderverdeeld in districten. Negen staten kennen tussen het staatsniveau en het districtsniveau nog een extra laag; divisies genaamd. Daarnaast bestaan er in India nog drie kleine autonome gebieden, die door de federale overheid zijn aangewezen en die een bepaalde mate van autonomie binnen de staat hebben waar ze zich bevinden. Hoe de districten weer verder zijn onderverdeeld, verschilt per staat. De districten worden onderverdeeld in tehsils, talukas of mandals. In vijf staten worden de districten gegroepeerd in subdivisies.

India heeft geen territoriale claim gelegd in Antarctica maar heeft er wel een permanent onderzoeksstation, Dakshin Gangotri.

Bevolking

Demografie

Bevolkingsdichtheid

India is na China het land met het grootste bevolkingsaantal ter wereld.

Bij het begin van de 20e eeuw telde India 250 miljoen inwoners; dat aantal is nu verviervoudigd. Volgens de laatste volkstelling telde India 1.028.610.328 (2001)[3] inwoners en volgens niet-officiële schattingen telt het land anno 2007 ongeveer tegen de 1.130.000.000 inwoners[8].

Bevolkingsgroepen

India kent een groot aantal etnische groepen. Grofweg wordt Noord- en Centraal-India gedomineerd door de lichter gekleurde Indo-Ariërs en Zuid-India door de donkerkleurige Dravidiërs. Deze twee hoofdgroepen onderscheiden zich ook op taalkundig gebied. Daarnaast zijn er ook kleine groepen die zich niet laten indelen bij deze twee hoofdgroepen.

Religie en het kastensysteem spelen ook een belangrijke rol ter onderscheiding en bepalen vaak iemands positie in de maatschappij.

De deelstaten van India zijn voor een belangrijk deel op taalkundige en etnische gronden samengesteld en de grotere etnische groepen hebben daarom allemaal hun eigen deelstaat.

Religie

Ganesh in Aurangabad
Straatbewoners van Bombay

India is de bakermat van verschillende religies, waaronder het hindoeïsme, boeddhisme en het sikhisme. Ook de islam heeft een belangrijke invloed op de Indiase geschiedenis en India hoort, samen met Indonesië en Pakistan tot de top drie van landen met het grootste aantal moslims. India kent geen staatsgodsdienst en is officieel een seculier land.

Aantal aanhangers van religies volgens de laatste census van 2001[1]:

Religie Aantal % Top 3 staten e.d. (%)
Hindoeïsme 827.578.868 80,5% Himachal Pradesh, Chhattisgarh, Orissa
Islam 138.188.240 13,4% Laccadiven, Jammu en Kasjmir, Assam
Christendom 24.080.016 2,3% Nagaland, Mizoram, Meghalaya
Sikhisme 19.215.730 1,9% Punjab, Chandigarh, Haryana
Boeddhisme 7.955.207 0,8% Sikkim, Arunachal Pradesh, Mizoram
Jaïnisme 4.225.053 0,4% Maharashtra, Delhi, Rajasthan
Overige religies 6.639.626 0,6% Arunachal Pradesh, Jharkhand, Meghalaya

Onder de overige religies vallen onder andere aanhangers van het zoroastrisme, het bahá'í-geloof en het jodendom. Er wordt geschat dat er nog ongeveer vijfduizend joden in India wonen, de meeste in en rond Bombay.

De Indiase Katholieke Kerk telt 160 bisdommen, waarvan 128 Latijnse, 6 Syro-Malankaarse en 26 Syro-Malabaarse.

Talen

1rightarrow.png Zie Talen van India voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In India worden lokaal veel verschillende talen gesproken. De overwegend omvangrijkste taalgroepen zijn de Indo-Arische talen in Noord- en Centraal-India en de Dravidische talen in Zuid-India.

De belangrijkste autochtone taal is het Hindi dat evenals het oude Sanskriet geschreven wordt in het Devanagari-schrift en is in allerlei varianten de moedertaal van rond de veertig procent van de bevolking. Het Hindi is de primaire officiële taal die door de federale overheid wordt gebruikt. Het Engels is een geassocieerde extra officiële taal. Deze speelt niet alleen in de academische en zakelijke contacten in heel India een grote rol, maar wordt door de federale overheid ook gebruikt in zuidelijke deelstaten, waar het Hindi niet de officiële taal is en ook niet geaccepteerd wordt.[9] Daarnaast erkent de grondwet nog 21 andere officiële talen, die op deelstaatniveau een belangrijke rol kunnen spelen. Los daarvan hebben de staten en territoria zelf ook officiële talen ingesteld. Tot slot zijn er nog 392 (2005[10]) andere levende talen.

Cultuur

De Indiase cultuur is een mengeling van verscheidene golven van immigraties die voornamelijk het noorden van het land beïnvloed hebben.

Muziek

De twee belangrijkste klassieke muziektradities zijn de Carnatische muziek uit Zuid-India en de Hindoestaanse muziek uit Noord-India. De Hindoestaanse muziek heeft veel mosliminvloeden ondergaan. Beide muzieksystemen zijn gebaseerd op Vedische principes. Een aantal muziekinstrumenten uit India, zoals de sitar en de tabla, zijn wereldwijd bekend.

Niet-traditionele muziek, waaronder vooral de muziek uit de Bollywoodfilms is echter het populairst.

Dans

Er bestaan veel traditionele dansvormen in India, onder andere de Bharata Natyam, Odissi, Kuchipudi, Kathak en Kathakali. De meeste dansen vertellen een verhaal. Bhangra komt uit Punjab.

Festivals

India kent vele festivals. De meeste hiervan komen uit het hindoeïsme, zoals het Holi-Phagwa, Diwali, Vijayadasami, Sankranthi en Pongal.

Literatuur

De literatuur in India wordt zowel geschreven als oraal overgebracht. De Hindoeliteratuur vormt een groot gedeelte van de Indiase cultuur. Behalve de Veda's, Upanishads, Bhagavad gita en de Srimad bhagavatam, die een heilige vorm van kennis vertegenwoordigen, zijn belangrijke werken onder andere de epossen: Ramayana en de Mahabharatha. De Vaastu Shastra behandelt de architectuur en stadsplanning. De Artha Shastra is belangrijk in de politieke studies. Ook het boeddhistische Pali Canon is samengesteld in India.

Filmindustrie

Ondanks het feit dat een groot deel van de bevolking arm is, beschikt het land door het beroemde Bollywood over de grootste filmindustrie ter wereld. Cinema is mateloos populair in het subcontinent, volgens velen omdat het een vlucht van de realiteit geeft. Bollywood - de naam is afgeleid van het Amerikaanse Hollywood, waarbij de B staat voor Bombay, nu Mumbai, het kloppende hart van de Indiase filmwereld - geniet al decennia enorme bekendheid buiten India. In veel landen, van Marokko tot Thailand en van Indonesië tot Rusland, is Bollywood zelfs populairder dan Hollywood. De laatste jaren begint de interesse voor Bollywood ook in de VS toe te nemen, wat al resulteerde in enkele grote, op Bollywood geijkte, films zoals 'Bend It Like Beckham', en 'Bride & Prejudice'. Steeds meer Indiase acteurs maken uitstapjes naar Hollywoodfilms, zoals Aishwarya Rai, Gulshan Grover, Naseeruddin Shah, Anil Kapoor, Om Puri en Jackie Shroff.

Kleding

1rightarrow.png Zie Kleding in India voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Traditioneel en modern

De 1.166.079.217 (2009) inwoners van India, dragen een bonte verscheidenheid aan kleding.

Waarom zoveel soorten kleding?

Al deze tegenstellingen hebben een grote invloed op de kleding die in India gemaakt en gedragen wordt.

India kent vele traditionele kostuums zoals de Sari, Salwar Kameez, Dhoti, de Kurta en de Ghagra Choli.

Indiase keuken

1rightarrow.png Zie Indiase keuken voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In de Indiase keuken wordt veel gebruikgemaakt van rijst, granen en specerijen en verse kruiden die tot garam masala's (aromatische mengsels) gemalen worden. Curry's, tikka's en kofta's die met rijst of met vers brood gegeten worden, zijn bekende Indiase gerechten.

Sport

De populairste sport in India is cricket en het is daarmee de inofficiële nationale sport. Het is zo populair dat het gezien wordt als één van India's snelst groeiende industrieën, het nationale team is een van de beste teams ter wereld. Een andere populaire sport waarin India veel successen heeft behaald, is hockey. Ook populair zijn: tennis, badminton en schaken. Van schaken wordt aangenomen dat het in India ontstaan is (Chaturanga). Traditionele sporten uit India zijn Kabaddi, Gilli-danda, polo en badminton, dat bedacht werd in een Britse club in Poona in de 16e eeuw.

Politiek

India is een democratische republiek. Het bestaat uit een persoonlijke unie van staten met een overwegend federale structuur.

Staatshoofd

1rightarrow.png Zie President van India voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Aan het hoofd staat een president, Pratibha Patil. De taken van deze president zijn grotendeels ceremonieel. De president en de vicepresident worden ieder 5 jaar gekozen door een speciaal kiescollege. De termijnen lopen niet gelijk en de vicepresident volgt niet automatisch de president op bij diens overlijden.

De regering

De uitvoerende macht ligt bij de raad van ministers (het kabinet), die geleid worden door een minister-president, Manmohan Singh. De president benoemt de minister-president die wordt voorgedragen door de regerende politieke partij of coalitie. De president benoemt dan ministers op advies van de minister-president.

1rightarrow.png Zie ook het artikel Minister-president van India

Ook de verschillende staten kennen regeringen, waarbij de functie van de Chief Minister vergeleken kan worden met die van een minister-president.

Parlement

Het parlement van India kent twee Kamers, het Hogerhuis genaamd Rajya Sabha (Nederlands: De raad van de staten) en het Lagerhuis genaamd Lok Sabha (Nederlands: Het huis van de mensen). De regering legt verantwoording af aan de Lok Sabha.

De parlementen van de meeste staten kennen een eenkamerstelsel, de Vidhan Sabha of (in vooral niet-Hindi-staten) de Legislative Assembly. Zes staten kennen echter een tweekamerstelsel, waar de Vidhan Sabha of Legislative Assembly de taak van het Lagerhuis vervult en de Vidhan Parishad of Legislative Council die van het Hogerhuis.

Verkiezingen

India kent algemeen stemrecht sinds 1950 (Indiase Grondwet) en de minimale kiesleeftijd is 18 jaar. Het land maakt gebruik van een districtenstelsel. De omvang van een kiesdistrict verschilt per soort verkiezing, omdat er één zetel te behalen valt per kiesdistrict. Voor landelijke verkiezingen zijn ze daarom groter in omvang dan voor verkiezingen voor de verschillende staten.

Partijen

India kent een groot aantal politieke partijen. Er zijn partijen die zich op één of een beperkt aantal staten richten, ook al doen sommige ook met de federale algemene verkiezingen mee. Daarnaast zijn er ook landelijke partijen, die maar in een beperkt aantal staten populair zijn. De meeste partijen groeperen zich in allianties. Een overzicht van partijen die op federaal niveau van belang zijn:

1rightarrow.png Zie ook de sectie Zetelverdeling Vijftiende Lok Sabha in het artikel Lok Sabha.

Na de onafhankelijkheid waren heel wat regeringen uitsluitend door de INC bevolkt. Sinds 1989 is men meestal gedwongen om een coalitie te sluiten tussen enkele partijen.

Interne politieke problemen

In India waren en zijn er verschillende separatistische bewegingen actief. In de staat Punjab streden extremistische sikhs voor een onafhankelijke staat. Het noordoosten van India wordt al sinds de onafhankelijkheid geteisterd door groeperingen die tegen de staat of tegen elkaar vechten. Naxalieten, maoïtische militanten, zijn vooral actief in het midden en oosten van het land. Spanningen tussen hindoes en moslims blijven aanwezig. Het kastenstelsel, discriminatie van Dalits, overbevolking, armoede en milieuproblemen vormen andere bronnen van problemen.

Externe politieke problemen

Met Pakistan en China zijn er problemen over de staat Jammu en Kasjmir. Tussen India en Pakistan vinden regelmatig gevechten plaats aan de bestandslijn. Militanten die actief zijn in Kasjmir krijgen steun vanuit Pakistan.

Economie

Markt in Hyderabad

Meer dan 60% van de bevolking werkt in de agrarische sector. India heeft ook veel potentie voor mijnbouw. Ook de industrie breidt zich gestaag uit, hierbij geholpen door de lage lonen. De dienstensector is ook een sterke groeisector dankzij het hoge opleidingsniveau in India. Vooral de IT-sector is bloeiende. De Indiase economie is sinds het begin van de jaren '90 van de 20e eeuw geliberaliseerd. De Indiase economie is 9,2% gegroeid in 2006[8] en is de tweede snelste groeiende economie na China.

Landbouw

Percentage van het aandeel van de landbouw in het Bruto Binnenlands Product per staat

Meer dan 60% van de bevolking werkt in de landbouw. De belangrijkste gewassen zijn graansoorten als rijst en gierst (millet en sorghum). Ook bonen en pinda's zijn belangrijk. India heeft meer koeien dan enig ander land ter wereld. Maar vanwege het Hindoegeloof mogen deze niet gegeten worden en kunnen ze alleen maar gebruikt worden voor hun melk.

Mijnbouw

India heeft grote grondstoffenvoorraden, waaronder olie, gas, steenkool en ijzererts.

Industrie

Geholpen door de lage lonen en de hoge opleiding van de bevolking slaagt India er steeds meer in om westerse bedrijven aan te trekken en zich er te vestigen. India produceert geavanceerde producten als raketten, auto's en vliegtuigen. Maar ook textiel, staal en machines zijn belangrijk. In het begin van de 21e eeuw remt de groei van de industrie af, hierdoor komen er minder banen voor de niet opgeleide massa. Sindsdien kent de industrie echter weer een groei.

Dienstensector

Geholpen door de lage lonen en hoge opleiding heeft de dienstensector een grote vlucht genomen. Veel westerse bedrijven besteden hele delen van het werk zoals administratie, programmeren en callcenters, uit naar India. India is een van de belangrijkste software-exporteurs van de wereld, de waarde van de software-export lag in 2003 op 10 miljard Amerikaanse dollar.

Armoede

Percentage van de bevolking dat in armoede leeft, per staat (1999-2000)

India wordt gerekend tot de ontwikkelingslanden met een laag gemiddeld inkomen. De Indiase overheid schatte zelf dat over de jaren 2004 en 2005 gemiddeld 27,5% onder de armoedegrens leefde, wat neer kwam op ruim driehonderd miljoen mensen. Het verschil tussen de armoede in de landelijke gebieden (28,3%) en de armoede in de stedelijke gebieden (25,7%) is relatief gezien niet zo groot, ook al is het absolute aantal mensen dat in armoede leeft in de landelijke gebieden ruim tweeënhalve keer hoger. Ook is het zo dat het leven in de stedelijke gebieden duurder is, waardoor de armoedegrens daar anderhalf keer hoger is gelegd dan die in de landelijke gebieden.

Er bestaan grote verschillen in welvaart per staat. De staten rond de Ganges en die ter zuiden daarvan gelden als de armste gebieden van India. De vijf armste staten waren in 2004 en 2005 Orissa (46,4% onder de armoedegrens), Bihar (41,4%), Chhattisgarh (40,9%), Jharkhand (40,3%) en Uttarakhand (39,6%). Het noordwesten, de noordoostelijke staten en het zuiden kennen de minste armoede. Zeven staten en drie territoria hebben minder dan vijftien procent van de bevolking onder de armoedegrens leven.[11].

Transport

India heeft een groot en uitgebreid vervoersnet. Het land bezit een van de grootste spoorweg- en wegennetten ter wereld, die miljoenen mensen per jaar vervoeren. Ondanks dat feit, blijven er echter grote delen van het vervoersnet onderontwikkeld.

Spoorwegen

1rightarrow.png Zie Spoorwegen in India voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De trein is het meest gebruikte transportmiddel voor de lange afstand en wordt verzorgd door de Indian Railways. De spoorwegen vormen een belangrijk onderdeel van de Indiase cultuur.

Vliegverkeer

In verband met een groeiende middenklasse groeit het vliegverkeer in India. De vier grootste luchtvaartmaatschappijen waren anno 2008 Air India, Jet Airways, Kingfisher Airlines en Air Deccan.

1rightarrow.png Zie ook de lijst van vliegvelden in India

Wegennet

India heeft een netwerk van nationale snelwegen, die alle belangrijke steden en staatshoofdsteden met elkaar verbindt. In 2005 had India totaal 65.569 km aan snelweg, waarvan 4.885 km geclassificeerd wordt als expresweg. De meeste snelwegen hebben twee rijstroken, terwijl in de meer ontwikkelde gebieden ze vier rijstroken hebben. Nabij grote steden kunnen de snelwegen ook acht rijstroken hebben.

De snelwegen zijn de economische ruggengraat van India. De snelwegen zorgen voor veel ontwikkeling en vele steden langs de belangrijkste snelwegen hebben een economische impuls gekregen.

In India rijdt men links.

De vraag naar auto's is een van de hoogste ter wereld.

Klimaat

1rightarrow.png Zie Klimaat in India voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Schematische klimaatkaart

India heeft door zijn grootte verscheidene klimaatzones, van een tropisch klimaat in het zuiden tot een gematigd klimaat in het noorden. Het grootste gedeelte van India wordt ook gekenmerkt door een moessonklimaat en kent 3 seizoenen. Het koele seizoen van oktober tot februari, het hete seizoen van maart tot juni en het regenseizoen van midden juni tot september. De stad Delhi heeft een regenval van ongeveer 640 mm per jaar. De zuidwestelijke kust en het noordoosten van het land kennen veel meer regenval. In Darjeeling in het noordoosten tegen Nepal kan de regenval oplopen tot 3040 mm. Dit in tegenstelling tot de Thar-woestijn in het noordwesten waar de neerslag niet hoger is dan 50 mm. Het centrale Deccan-plateau is relatief droog.

Natuur

Flora en fauna

In de noordelijke valleien zijn er voornamelijk bossen. In het noordoosten komen er veel bamboebossen voor. Het noordwesten is voornamelijk steppe en woestijn. Het centrale plateau in het zuiden kent een begroeiing van palmbomen met regenwoud naar de regenachtige zuidwestkust toe.

India kent door zijn grootte, zijn verschillende klimaten en afwisselende geografie een zeer divers dierenrijk.

Nationaal Park

Er zijn diverse Nationale Parken in India zoals:

Diversen

Bezienswaardigheden

Enkele bezienswaardigheden in India zijn:

Overige wetenswaardigheden