www.worldtravellers.be

If you cannot read Dutch, you can choose any language with the google translate tool below

CHILI (1)

Onze foto's
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Chili (1)
 
 

Chili

We rijden Chili, op een nieuwe betonweg die de ‘257’ noemt,en die loopt lekker. Ook hier in Chili zijn de wegranden afgezet met afsluitingen en de steppe ziet er niet anders uit dan in het buurland Argentinië. 60 km cruisen en we staan opnieuw in de rij. Nu voor de veer over de Straat van Magallaan, naar schatting is die hier 7 kilometer breed.

De zee voor ons is erg onstuimig en de kapitein van de veerboot moet volle motorkracht gebruiken om de veerboot onder controle te houden. We rijden als laatste op de boot en staan op millimeters van het ophaalluik en de andere voertuigen voor en rechts naast ons. Als hier maar geen blutsen van komen.
Vanuit de FJ zie ik de wolken dansen van links naar rechts, maar dit is gezichtsbedrog. De veerboot gaat erg tekeer op de woelige golven in de Straat van Magallaan.

De laatsten zijn hier niet de eersten

Wij rijden als laatste van de veerboot na een vaart van 30 minuten. We zijn op het eiland dat de naam Vuurland draagt. Vuurland is verdeeld over ongeveer een derde Argentinië en twee derden Chili. De bevolkingsdichtheid is ongeveer 1 inwoner per vierkante kilometer de helft minder dan in Patagonië Lang voordat in 1520 Ferdinand Magallan (of in 1502 Amerigo Vespucci) hier voet aan wal zette leefden hier al mensen. Eigenlijk al 10.000 jaar voor JC!

De betonweg is 10 kilometer na de veer plots opgehouden en verandert in een gele aardeweg met veel putten. Het heeft ondertussen ook wat geregend In de putten staat water en al gauw zie ik geen steek meer in mijn rechter achteruitkijk spiegel. Relatief veel toeristenverkeer! En bij het voorbijsteken krijgen we af en toe harde steenslag op de voorruit. Voorlopig zonder erg. De kwaliteit van de weg gaat van middelmatig tot bijna slecht. Maar daar heeft de FJ weinig problemen mee. Hier en daar zijn wegeniswerken aan de gang die ons wat ophouden. We komen aan de grenspost van Chili.
Lange rijen wachtende toeristen in het gebouwtje…Voor ons staat een Chileense motard die we - met zijn 25 jaar oude BMW GS - ook al hadden gezien aan de eerste grenspost. We hebben de stempels en vertrekken, maar 200 meter verder staat een kleine file. Als we de oorzaak van de file voorbij rijden ligt naast zijn BMW de ongelukkige Chileen.
14 kilometer verder is de grensovergang met Argentinië. We rijden al een tijdje op reserve maar vlak over de grens is een YPF tankstation heeft men ons verteld.