www.worldtravellers.be

 
If you cannot read Dutch, you can choose any language with the google translate tool
2021

B

O

S

N

I

A

 

H

E

R

Z

E

G

O

V

I

N

A

-

 

Bosnia Herzegovina


Kamperen in de regen


Ook in Kranj heeft het vannacht geregend. Waarschijnlijk iedereen hier blij, wij minder. Maar we zijn weeral on the road, op de tolweg naar Ljubljana en verder naar Zagreb in Kroatië en hopelijk tot in Banja Luka aan de rivier Vrbanja. Een oude bekende plek.

Banja Luka - Dirk had hier herinneringen van 25 jaar geleden


Banja Luka even terug in de tijd.

Wij zijn in 1987, Koen en ik zijn op weg naar zuid Joegoslavië met onze twee motorfietsen. Na drie dagen rijden zijn we net Banja Luka voorbij, het is meer dan 40° en het is al 1600 uur. De weg slingert naast een bergstroom. Het krioelt van mensen in het ondiepe water. Wij willen ook wel een verfrissende duik in het water nemen en zoeken een geschikte plaats om de moto’s te parkeren en met zo weinig mogelijk nieuwsgierigen rondom ons. Vooral de BMW kreeg veel belangstelling. De dapperste lokalen kwamen zelfs voelen aan de riemschijven van het voorwiel als we in de stad even rust hielden.
We vinden een vrije plek links van de rijbaan. De rivier ligt dieper en is bereikbaar langs een hellend pad. Met zwempak en handdoeken dalen we het pad af totdat ik mij realiseer dat ons fototoestel nog

in de topcase van de BMW zit we keren op onze stappen terug om het toestel te halen en het mee te nemen. Wij zijn terug bij de motorfietsen en een politieauto komt de geïmproviseerde parkeerplaats op gereden. Was het nu twee of vier geüniformeerde mannen springen uit de auto en snellen naar ons toe. Uit hun gebrekkig Duits betichten ze ons zonder veel poespas van spionage. We moeten onze documenten tonen. Ik ontdek dat ik die morgen mijn pas in het hotel in Ljubljana heb vergeten bij de receptie. Dat maakt de situatie er niet beter op. Ondertussen heeft een van de mannen een kredietkaart uit mijn portefeuille gesnapt en maant ons aan om hun te volgen,20 km terug naar Banja Luka.
De grote politiekazerne in het centrum van de stad is al half verlaten als we er binnenrijden achter de blauwe politie auto, het is immers al na 1700 uur. We moeten de moto’s parkeren en worden binnengebracht in een soort bureau. De poetsvrouw dweilt ondertussen verder…Twee uur later en drie oversten zijn intussen ons komen ondervragen. Nog geen soelaas. Waarschijnlijk moest de hoogste in rang nog terug naar de kazerne komen en met hem was alles direct geregeld. Hij begreep de situatie veroorzaakt door zijn iets te ijverige ondergeschikten en verontschuldigde zich uitvoering. Wij kregen onze camera en filmrolletje terug. Hij wou zelfs nog een hotel voor ons reserveren. Maar die eer hebben we hem niet gelaten we hadden nog veel kilometer af te leggen…

hier stap je gewoon een shop binnen om een wapen te kopen
 
mooie rit


De Vrbanja

We hebben gekozen voor een kleine kamping aan de oevers van de rivier. Er staat al een Volkswagen kamper met Zwitserse nummerplaat op de weide en in de. Er is ook een koppel, ook Zwitsers, die met de fiets reizen.
Zoek maar een plek uit zegt de gastheer. De hellende weide is drassig en dichter bij de rivier is het modderig. Nadien horen wij dat deze namiddag de rivier uit zijn oevers was getreden en de halve kampeerplaats onder water had gezet.
Ook hier was er drie maanden droogte maar nu valt het hemelwater met bakken uit de lucht. Ook vannacht was dat zo. We werden wel wakker met zon en die droogde onze natte luifel direct. Goed om alles terug op te bergen in ideale omstandigheden.

in Banja Luka kampeerden we opnieuw en kregen we 'snachts een regenbui als cadeau
 
prachtige rit

Vandaag een kort ritje van maar 240 km naar Mostar. 200 km door de bergen en door vele nauwe rotskloven en een pas van 1100 meter hoog. Dit is een aangename rit met de goede oude getrouwe (?) FJ.

we reden van de ene canyon naar de andere
 
een herinnering aan de genocide


Mostar

Behalve de hoofdstad Sarajevo mag ook Mostar tot de populairste bestemmingen in Bosnië-Herzegovina worden gerekend. Mostar is een prachtige stad van Ottomaanse oorsprong, omringd door groene bergtoppen en met een bijzonder historisch centrum. De autoluwe binnenstad hangt aan elkaar van kleine, nauwe steegjes met kinderkopjes en als je de toeristen wegdenkt lijkt het alsof de tijd sinds de middeleeuwen heeft stilgestaan.

In april 1992 brak in Bosnië en Herzegovina de Bosnische Oorlog uit die al snel ook de stad Mostar bereikte. In juli 1992 riepen de Kroaten hun eigen staat uit in het gebied, onder de naam Kroatische Republiek Hercegovina-Bosna. Mostar werd uitgeroepen tot hoofdstad van deze staat. Het was de bedoeling dat Herceg-Bosna later deel zou gaan uitmaken van Kroatië. In het voorjaar van 1993 braken er in Mostar hevige gevechten uit tussen Kroaten en Bosnjaks, als onderdeel van de Kroatische Bosnische oorlog. In november van dat jaar werd de 'Stari Most' (oude brug) verwoest. In februari 1994 kwamen de Kroaten en Bosniakken overeen de onderlinge strijd te staken, wat uitgewerkt werd in het Akkoord van Washington. Eind 1995 werd de oorlog in Bosnië en Herzegovina helemaal beëindigd met het Verdrag van Dayton.

In het centrum hebben we vlakbij de herstelde historische brug, de Stari Most, een Bed & Breakfast vastgelegd hier slapen we twee nachten.

Mostar telt wel een antal moskee's
 
 
we vonden een gezellig restaurant aan de brug
Voor meer foto's van onze rit van de grens tot Mostar klik hier
 

Onze route tot Bosnia Herzegovina

 
naar boven  
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
13/09/2022
12/09/2022
09/09/2022
09/09/2022
08/09/2022
08/09/2022
06/09/2022
05/09/2022
 
07/09/2021
06/09/2021
04/09/2021
03/09/2021
03/09/2021
30/08/2021
29/08/2021
18/08/2021
08/08/2021
11/07/2021
11/07/2021