}
Traveling is tasting the world ( Henny Bröcheler)
www.worldtravellers.be
 
If you cannot read Dutch, you can choose any language with the google translate tool

Oeganda - Uganda 2019


Aangekomen in Oeganda

Eerste kennismaking met Uganda

Niet omdat het zaterdag is, is de grenspost op de RN8 Rwanda/Oeganda verlaten. De slagbomen zijn dicht en er is geen beweging, geen voertuigen, geen voetgangers! De anders zo chaotische toestanden ontbreken hier volkomen. Eerst moeten we een grachtje over om onze handen te wassen en wordt met een elektronische koortsthermometer gecheckt of we geen Ebola hebben, dan kunnen we verder naar immigratie douane.

Het gaat allemaal zeer vlot je zou bijna denken dat de ambtenaren blij zijn dat ze iets te doen hebben. Al een paar weken is de grens voor burgers uit Oeganda en Rwanda gesloten. De respectievelijke presidenten van de twee landen zitten elkaar in het haar! Iemand schreef ons dat ze elkaar de oorlog hadden verklaard. De aanleiding voor deze wel bizarre toestand zou het gevolg zijn van een uitwijzing van een Rwandese expat die werkte voor de telecom operator MTN en die volgens Oeganda vertrouwelijke informatie heeft gelekt.

we rijden nog steeds naast de vulkanen


We hebben de wegtaks betaald en kunnen verder naar het stadje Kisoro een 10 tal kilometer verder. De weg is in nieuwstaat en hoewel we opnieuw duidelijk merken dat we in een ander land zijn is het landschap met de vulkanen op de achtergrond betoverend mooi. Hier heeft men de bergen volledig ontbost om thee aan te planten!

In Kisoro kunnen we geld uit de muur halen en een BA verzekering kopen. De volgende aankoop zijn Sim kaarten, dat neemt wat meer tijd in beslag want we moeten geregistreerd worden en daarvoor moeten onze paspoort gegevens en onze foto’s doorgestuurd worden naar de provider MTN.

 

OTT taks

Dit hebben we nog niet meegemaakt. In China konden we niet op Facebook en was internet beperkt. In sommige centraal Aziatische landen was mailen een probleem, hier in Oeganda moet taks betaald worden op toegang tot sociale netwerken. Die taks wordt hier sinds verleden jaar toegepast en noemt OTT. Die kan dagelijks, wekelijks of maandelijks worden overgeschreven of sinds kort bestaan er bundels waarin de OTT inbegrepen is. Kostprijs per dag iis 200 Ugx. (0,047€)

de terrasbouw is verschillend - de terrassen zijn niet plat

Het grillige maar betoverende Bunionyi meer

Een toeristische hoogtepunt in Oeganda is het 1962 m hoog gelegen Bunionyi meer gelegen tussen Kisoro en Kabale. Een langgerekt meer met grillige steile oevers en 29 eilanden, 46 km2 groot.
Een van de eilanden is het Akampene eiland of het straf eiland. Tot in de eerste helft van voorgaande eeuw werden door de Bakiga ongetrouwde zwangere vrouwen naar het eiland gebracht om er te sterven van honger of te verdrinken als ze probeerden terug te zwemmen. Zwem skills waren zeldzaam. Deze straf gold als waarschuwing voor anderen. Enkel een onvermogende boer die niet genoeg koeien bezat om de bruidsschat te betalen kon de redding zijn voor het gestrafte meisje.

We hebben onze intrek genomen in Birdsnest een bekend resort van Vlamingen. We hebben er een kamer met balkon op het hoogste verdiep met een geweldig uitzicht.

onze eerste nacht in Oaganda brachten we door in stijl - Birdnest Bunyonyi
 

 
het mooie Bunyonyi meer - hier staat dat het meer 2000m diep is, in werkelijkheid is de diepte maximaal 140m

 
onze tweede nacht aan het meer was ook schitterend
voor meer foto's van onze rit van de grens naar het Bunyonyi meer
klik hier


dat kan alleen maar in Afrika - een reclamebord op de rijweg

Dwars door het ruwe bergland

Onze volgende tocht belooft avontuurlijk te worden. Naar Kagemi game reserve aan het Edward meer op de grens met DR Congo. Een rit van amper 126 km maar de gps geeft een reistijd op van 5 uur! De eerste 5 kilometer zijn de gekende rode aardeweg om op de nieuwe asfaltweg te komen dan nog 15 km en we zijn aangekomen op een smal hobbelig weggetje dat meteen snel stijgt. Op de hellingen diepe uitgewassen greppels. Af en toe rijden we langs kleine theeplantages en dorpjes. Eens rijden we in een ontboste vallei dan weer op een smalle bergweg in de jungle. Een paar keer staan we voor een vork. Welk van de twee pistes is de juiste weg? De gps geeft geen verdere informatie. Een verkeerde weg inslaan zou betekenen achteruit terugkeren en dat is geen sinecure! Dus Lieve moet even uit de FJ om polshorloge te nemen vooraleer we ons engageren voor een of andere weg. Als we maar geen onweer krijgen want de donkere wolken zien er dreigend uit.

we reden op smalle wegen door landelijke gebieden

We rijden nu al een poos in de jungle en overal zijn houthakkers bezig bomen te vellen. En nu staan we voor een naar benden gegleden gevelde boom die ons de weg versperd. Boven ons op de steile berghelling hoor ik een kettingzaag in actie.
Het heeft wat geduurd maar met de claxon heb ik de houthakkers kunnen verwittigen die nu bezig zijn de weg weer vrij te maken zijn.

 
een boom over de weg - hier wordt aan illegale bomenkap gedaan

In Kambuga komen we op een bredere weg en terug in een wat bewoonde wereld. Om hier te geraken hadden we 30 kilometer terug in een dorpje de weg moeten vragen, we stonden opnieuw voor een vork waar de gps geen info over gaf. Een aantal mannen lagen en zaten voor een huisje. De communicatie was moeizaam. Geen verstond Engels. Het enige wat we hoorden was “oehoe”. Dus maar geprobeerd met tekens en eenvoudige woorden. Wijzend naar de weg voor de FJ vroeg ik “ok”. Na een paar keer herhalen was er een van die mannen met een groot gat tussen zijn wijstanden, wegens ontbreken van een ervan, die antwoordde met “ok”, en hij kwam naar de auto toegestapt. Leunend op de dorpel van het openstaand raam zei hij “ money, money..” Dat is het meest gekend internationaal woord, dus ook hier!
Triest om zien is de houtkap. Ganse berghellingen worden grondig kaalgekapt, illegaal! Het is wachten tot wanneer de eerste grondverschuivingen zullen plaatsvinden.

een rit door het landelijke Oeganda
de bevolking in de landelijke gebieden wonen zeer primitief

We hebben alweer enkele Chinese wegenwerken voorbij gereden. Want hier zijn zij ook bezig met wegenbouw. Het vreemde van hun gefragmenteerde werkwijze is dat er vele werven zijn over lange afstanden. Hier een strook weg ver gevorderd, verder weer een stuk waar nog alles moet gebeuren en dan weer een bijna afgewerkte strook...

hier rijden we ook thee plantages voorbij

Midden tussen twee Nationale parken aan de oever van het Edward meer bezochten we een vissersdorpje waar de maraboes tussen de geiten en dorpsbewoners staan. Een vreemd spektakel. Langs de weg die op het meer uitmondt staan armtierige woningen, kinderen hollen achter de FJ aan. Aan het meer liggen enkele vissersboten, iemand probeert ons een tilapia te verkopen, een andere kent ook het woord “money” en toont ons een aantal bankbiljetten om duidelijk te maken wat hij vraagt.

een ritje naar Lake Edward gaf ons deze beelden - de bevolking woont tussen de geiten, Ibissen en Maraboes
de kinderen kennen wel geen engels maar het woord money kennen ze allemaal
 
 
aan lake Edward houden de vrouwen een pick nick tussen de geiten - de vissers

Hamerkop vogels aan Lake Edward
voor meer foto's van onze rit door echte landelijke gebieden klik hier

Het Kigezi en het Queen Elisabeth wildpark aan de grens met Congo

Aan de rivier in het Kigezi park waar we overnachtten, hebben we geen hyena’s noch zebra’s gezien. De apen hebben we gehoord en die zijn gelukkig weggebleven. Kigezi is het zuidelijk deel van het Queen Elisabeth NP. De weg die van zuid naar noord door de parken loopt naar Fort Portal, is tol vrij. We moeten de twee maal 150$ en 50$ voor de auto niet betalen. De weg is goed onderhouden en rijdt prettig op enkele uitzonderingen na. Na onze ontmoeting met een kudde buffels zagen we nog een waterbok en verder maraboes. Meer niet.

een kudde van zeker honderd buffels
Maraboe's zijn toch maar rare vogels
 
we staken de evenaar over in het Queen Elisabeth Park
we rijden op een transit weg in het Queen Elisabeth Park
een waterbok kwam naar ons kijken
 
eens uit het park reden we op heuvelachtige weg
de wegen zijn alles behalve goed - een groot verschil met Rwanda
een bananenmarkt
voor meer foto's van het Kigezi Game Park en Queen Elisabeth Park en de weg naar PortPortal klik hier

Fort Portal

Port Portal (1.540 m) ligt aan de voet van de Rwenzori bergketen met zes bergtoppen boven de 5.000 meter. Die bergketen ligt op de grens Oeganda en Congo. De stad is vernoemd naar het door Sir Gerald Portal, de Britse speciale commissaris voor Oeganda, in 1891-1893 gebouwde fort, waarvan de ruïnes heden ten dage op het terrein van de plaatselijke golfbaan liggen. In 2002 telde Fort Portal 40.993 inwoners.

Fort Portal

Wij verblijven op een Duitse gast boerderij in de heuvels twaalf kilometer ten zuiden van de stad. Om daar te geraken moeten we over smalle stofferige weg langs kleine dorpjes waar bananen de meest voorkomende cultuur is. Vele van de betere huisjes worden gebouwd met bakstenen. Die bakstenen worden ter plekke gemaakt, getuige daarvan de vele mini steenbakkerijen. Maar er zijn ook nog huisjes zonder ramen met glas erin of een deur in de toegang.

regelmatig zien we baksteen ovens
een plaatselijke beenhouwerij
en hier is een van de zoveel kratermeren
schoolkinderen moeten soms km en km wandelen naar huis
 
 
we hadden een vijs in een band - de band wordt hersteld zonder hem af te nemen

Dit is Afrika

Die uitspraak wordt doorgaans gebruikt om ludieke toestanden en situaties of vindingrijke oplossingen te benoemen. We zijn nu een week in Oeganda en voelen ons in het Afrika zoals het doorgaans wordt beleefd. Maar wat een contrast met Rwanda. Dit zijn echt vandaag twee verschillende werelden. In het moderne Rwanda hebben we een beeld van activiteit, overal zijn mensen met iets bezig. Eens over de grens zien we grote groepen mensen die naast hun huizen of in de schaduw van een boom zitten. De huisjes zijn minder verzorgd. Vele huisjes in het zuiden van Oeganda zijn opgetrokken uit planken, in het beste geval zijn het blokhutjes. Vermoedelijk is er een overschot van hout door de illegale houtkap. Rwanda is duidelijk een stap voor!

onze kampeerplaats aan het kratermeer Nyabikere aan de grens van Kibale NP
voor meer foto's van Fort Portal en omgeving met de vele kratermeren klik hier
 
   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
06/04/2019
21/03/2019
22/02/2019
02/02/2019
24/01/2019
22/01/2019
18/01/2019
17/01/2019
13/01/2019
Depart of part 4
12/01/2019
05/06/2018
30/05/2018
09/05/2018
14/03/2018
02/02/2018
25/01/2018
05/01/2018

Depart of part 3
05/01/2018

04/06/2017
28/05/2017
20/05/2017
02/05/2017
06/04/2017
09/03/2017
24/02/2017
23/02/2017
20/02/2017
15/02/2017
29/12/2016
28/12/2016
Depart of part 2
28/12/2016
08/05/2016
15/04/2016
08/04/2016
27/03/2016
 
 

U

G

A

N

D

A

-

O

E

G

A

N

D

A

-